Podcast ArchSpace: V Norsku to nepovažují za věc navíc, je to přístup jak sloužit nejvíce lidem, říká za ZDW Jitka Smolíková

Další Zlin Design Week se kvapem blíží a my se snažíme myslet nejen na všechno (díky všem to-do listům a produkčním tabulkám!), ale taky na všechny. Zatím bohužel nemáme 100% přístupný celý program, ale postupně pracujeme na jednotlivých řešeních a slibujeme, že příští rok na těch 100% budeme! Chceme totiž, aby sis festival užil co nejvíc, bez omezení a komplikací.

Jitka Smolíková se narodila roku 1998 v Broumově. Hned od prvního roku studia Arts Managementu na Univerzitě Tomáše Bati se zapojila do týmu připravujícího Zlin Design Week a v současnosti jej vede čtvrtým rokem. Podílí se na kandidatuře svého rodného města na Evropské hlavní město kultury 2028 a stará se o komunikaci Police Symphony Orchestra.

Anežka Řepík se narodila roku 1990 jako Adamíková, na UTB vystudovala marketingovou komunikaci a pohybuje se na pomezí marketingu a designu. Věnuje se kreativním technikám, facilitaci, je Google Certified Trainer pro Design Thinking. Působila jako Design Thinker a designér služeb ve firmách Avast a MSD, v současnosti je na volné noze. 

Podacst vyšel 26.4.2023 a můžete si jej poslechnout i na vašich oblíbených podcastových platformách nebo na webu ArchSpace.

Jak na workshopy k univerzálnímu designu. Sdílíme zkušenosti z workshopů o přístupnějších službách v knihovnách, turismu a digitálním prostředí

Jak na workshopy k univerzálnímu designu. Sdílíme zkušenosti z workshopů o přístupnějších službách v knihovnách, turismu a digitálním prostředí

Zlin Design Week 2023 nabídl sérií workshopů zaměřených na přístupnost s cílem přinést know how univerzálního designu blíže odborníkům. Každý z nich přinesl řadu "aha momentů" knihovníkům, úředníkům i marketérům. Cíle, základní harmonogram i doporučení pro organizátory podobných workshopů sdílíme pro další inspiraci.

Herman Billet a Thea Urdal

Nejsme si jistí, zda v dnešních systémech může existovat skutečný inkluzivní design, říkají se kurátoři výstavy Design pro všechny

Rozhovor s kurátory výstavy Design pro všechny Theou Urdal a Hermanem Billetem o univerzálním designu, vytváření smysluplných vazeb a budování komunit.

Letecká fotka největšího sídliště Trutnova

Participační výzkum na sídllišti Zelená Louka sehrál důležitou komunikační roli mezi občany a městem

Na co by se mělo město Trutnov zaměřit? A co se naopak lidem líbí? Na to hledal odpovědi participační výzkum se širokou veřejností, který spolu s vedením města zaštiťovala designérka a výzkumnice Dominika Potužáková. Terénní průzkum spolu s dotazníkovým šetřením a participačním workshopem městu odpověděl na to, jak je sídliště nyní využíváno a co by na něm bylo podle jeho obyvatel vhodné změnit.