Design pro všechny v obrazech - ohlédnutí za klíčovými aktivitami projektu

Projekt Design pro všechny vyvrcholil v květnu 2023 konferencí, výstavou a vzdělávacími workshopy na 9. ročníku festivalu Zlin Design Week. Podívejte se fotogalerie k jednotlivým aktivitám.

Jitka Smolíková a Anežka Řepík představují v rámci konference projekt edukující o tématu univerzálního designu

9. ročník Zlin Design Weeku se věnoval tématu univerzálního designu, nebo-li designu pro všechny. Proběhl na různých lokalitách Zlína v období 3.–10.5.2023 a propsal se do široké škály aktivit - od výstavy Design pro všechny, přes konferenci věnující se propojení designu a marketingu, edukativní workshopy po soutěž Best in Design nebo módní přehlídky.

Podívejte se na fotky a videa, které přiblíží atmosféru festivalu a odkáží na správný obsah, pokud chcete v inkluzivním designu dál pokračovat.

Projekt Univerzální design – mapování potenciálu a zapojení nové generace v kreativních průmyslech vznikl za podpory Fondů EHP.

Konference nabídla inspiraci i přístupy k řešení

Téma přístupnosti ukázali řečníci v několika rovinách:

  • Přístupnost ve vesmíru představil Nima Shahinian a společně s arhcitektem Tomášem Rousekem nastínili nové možnosti ve společné panelové diskuzi

  • Prostorovou přístupnost a téma participace přiblížili facilitároka Tereza Fasuová, produktová designérka a výzkumnice Dominika Potužáková a místostarosta Trutnova a architekt Michal Rosa v panelové diskuzi a Raquel Marcos ve své přednášce.

  • O přístupnosti v knihovnách a veřejných institucích mluvili designérka služeb v Deichman library Oslo Anne Aagaard a ředitel Městské knihovny Bratislavě Tomáš Štefek.

  • Důležitost inkluze v byznysovém prostředí, leadershipu a komunikaci otevřel Dr. Anthony Giannoumis

  • Na produktovou přístupnost a sociální témata se zaměřily produktová designérka Anna Coreia Barros a výzkumnice Joana Couto de Silva

  • Jak si stojí univerzální design v kontextu kreativních průmyslů zhodnotili zástupci organizací Kreativní Praha, Ministerstvo kultury a Agosto Foundation.

Designéři a marketéři mají moc měnit produkty a služby, na jejichž vzniku se podílí stejně jako ovlivnit působení a komunikaci značky, již spravují. Proto je potřeba mluvit o tom, jaký tento stav ve skutečnosti je a ukázat potenciál designu na něj reagovat a přinášet důležité změny s ohledem na různé potřeby, které každý člověk - každý z nás - má.

Edukativní workshopy přinesly know-how do regionu

Cílem edukativních workshopů bylo přenést know how o univerzálním designu do regionů odborníkům a studentům. Každý workshop se zaměřoval na jiné téma, vždy byly středobodem příklady a vlastní zkušenost, jak s přístupností začít

  • Turismus pro všechny proběhl po vedením výzkumnice Terezy Venerové Kosnarové a zaměřoval se na destinační management.

  • Přístupnou propagací a jak na ni se dozvěděli účastníci díky jednomu z největších expertů na přístupnst Radkovi Pavlíčkovi.

  • Diverzita a inkluze jsou důležité pro správné a udržitelné fungování tým, to se účastníci dozvěděli díky Inkluzivní hře pod vedením jeho tvůrce Dr. Anthonyho Giannoumise.

  • Jak na metody výzkumu designu v oblasti sexuality a intimity svým workshopem názorně ukázaly produktová designérka Anna Coreia Barros a výzkumnice Joana Couto de Silva.

  • Jak svou knihovnu posouvat dál a zohlednit všechny rozmanité potřeby čtenářů i nečtenářů probral na svém workshopu ředitel Mětské knihovny v Bratislavě Tomáš Štefek.

Výstava Design pro všechny nabídla konkrétní příklady, jak se dá přístupný design aplikovat

Z tuzemska výstava poukázala na příklad dobré praxe v podobě Koncepci přísutpnosti provozu Centra architektury a městského plánování v Praze (CAMP). Zahraničním inspirací může být nový pohled na využívání dětských hřišť od architektonického studia Equal Saare, jehož členka Raquel Marcos vystoupila na Konferenci ZDW 9.5.2023. Zajímavým příkladem je diplomový projekt Nemějte strach z truchlení reflektující mizející prostor pro vyjádření smutku mezi mladou generací. Inspirací pro řadu vizuálních designérů a úředníků se stal projekt jednotné identity pro Oslo. Nová identita je postupně aplikována od roku 2019.

Součástí výstavy byly i kurátory vedené prohlídky a doprovodný program pro školy.

Jak na workshopy k univerzálnímu designu. Sdílíme zkušenosti z workshopů o přístupnějších službách v knihovnách, turismu a digitálním prostředí

Jak na workshopy k univerzálnímu designu. Sdílíme zkušenosti z workshopů o přístupnějších službách v knihovnách, turismu a digitálním prostředí

Zlin Design Week 2023 nabídl sérií workshopů zaměřených na přístupnost s cílem přinést know how univerzálního designu blíže odborníkům. Každý z nich přinesl řadu "aha momentů" knihovníkům, úředníkům i marketérům. Cíle, základní harmonogram i doporučení pro organizátory podobných workshopů sdílíme pro další inspiraci.

Herman Billet a Thea Urdal

Nejsme si jistí, zda v dnešních systémech může existovat skutečný inkluzivní design, říkají se kurátoři výstavy Design pro všechny

Rozhovor s kurátory výstavy Design pro všechny Theou Urdal a Hermanem Billetem o univerzálním designu, vytváření smysluplných vazeb a budování komunit.

Letecká fotka největšího sídliště Trutnova

Participační výzkum na sídllišti Zelená Louka sehrál důležitou komunikační roli mezi občany a městem

Na co by se mělo město Trutnov zaměřit? A co se naopak lidem líbí? Na to hledal odpovědi participační výzkum se širokou veřejností, který spolu s vedením města zaštiťovala designérka a výzkumnice Dominika Potužáková. Terénní průzkum spolu s dotazníkovým šetřením a participačním workshopem městu odpověděl na to, jak je sídliště nyní využíváno a co by na něm bylo podle jeho obyvatel vhodné změnit.