Jak navrhovat produkty, služby i veřejná prostranství tak, aby byla přístupná všem lidem? Inkluzivní design je strategií, jak inovovat procesy. V podcastu mluví stratégové z Norského centra designu a architektury a ředitel londýnského Helen Hamlyn Center for Design Rama Gheerawo.

Přínosný je pro každého bez ohledu na to, zda jsi designér, architekt, nebo jen hledáš způsoby, jak realizovat své nápady tak, aby dávaly smysl.

Jannicke Holen a Knut Bang společně vedou program Norského centra designu a architecktury (DOGA) Innovation for All, jediný norský program zaměřený na inkluzivní design pro inovace a rozvoj podnikání. Třetím hostem této diskuse je Rama Gheerawo, ředitel londýnského Helen Hamlyn Centre for Design.

DOGA vydala knihu o inkluzivním designu s názvem Inovace s lidmi: inkluzivní design a architektura, jejímž editor-in-chief je Onny Eikhaug. Rama se na vzniku knihy podílel jako spoluautor.

Diskuze je zakončena autorským čtením nové Ramovy knihy Creative Leadership.

Podcast moderuje designérka služeb Anežka Adamíková.

Stratégové Norského centra designu a architektury, ředitel londýnského Helen Hamlyn Center for Design Rama Gheerawo, moderátorka Anežka Adamíková

Podacst vyšel v říjnu 2022 a nahrávání této epizody bylo zrealizované v rámci projektu Univerzální design: mapování potenciálu a zapojení nové generace v kreativních průmyslech podpořeného Fondy EHP. Další epizody si můžete poslechnout na platformě Spotify.

Jak na workshopy k univerzálnímu designu. Sdílíme zkušenosti z workshopů o přístupnějších službách v knihovnách, turismu a digitálním prostředí

Jak na workshopy k univerzálnímu designu. Sdílíme zkušenosti z workshopů o přístupnějších službách v knihovnách, turismu a digitálním prostředí

Zlin Design Week 2023 nabídl sérií workshopů zaměřených na přístupnost s cílem přinést know how univerzálního designu blíže odborníkům. Každý z nich přinesl řadu "aha momentů" knihovníkům, úředníkům i marketérům. Cíle, základní harmonogram i doporučení pro organizátory podobných workshopů sdílíme pro další inspiraci.

Herman Billet a Thea Urdal

Nejsme si jistí, zda v dnešních systémech může existovat skutečný inkluzivní design, říkají se kurátoři výstavy Design pro všechny

Rozhovor s kurátory výstavy Design pro všechny Theou Urdal a Hermanem Billetem o univerzálním designu, vytváření smysluplných vazeb a budování komunit.

Letecká fotka největšího sídliště Trutnova

Participační výzkum na sídllišti Zelená Louka sehrál důležitou komunikační roli mezi občany a městem

Na co by se mělo město Trutnov zaměřit? A co se naopak lidem líbí? Na to hledal odpovědi participační výzkum se širokou veřejností, který spolu s vedením města zaštiťovala designérka a výzkumnice Dominika Potužáková. Terénní průzkum spolu s dotazníkovým šetřením a participačním workshopem městu odpověděl na to, jak je sídliště nyní využíváno a co by na něm bylo podle jeho obyvatel vhodné změnit.